Zal Tsjaikovski bannen Poetin stoppen?

De Kortrijkse Schouwburg heeft de geplande voorstelling van Het Zwanenmeer van Pjotr Tsjaikovski door het Festival Ballet uit Sint-Petersburg, begeleid door het Baltic Festival Orchestra, geannuleerd. De Russische gezelschappen zijn er niet langer welkom. Geplande voorstellingen in Brugge en in Franse steden gaan vooralsnog wel nog door.

Is het bannen van Russische cultuur door Russische artiesten het goede antwoord op de oorlog van Vladimir Poetin in Oekraïne? Ik twijfel. Misschien staan net deze Russische artiesten uit zijn thuisstad wel bijzonder kritisch tegenover zijn beleid, misschien moeten we blij zijn dat er Russen zijn die dansen in plaats van oorlog voeren. Het lijkt me niet dat het Festival Ballet een vehikel is voor oorlogspropaganda, wel integendeel.

Misschien moeten we blij zijn dat er Russen zijn die dansen in plaats van oorlog voeren

Ik snap het sentiment, maar ik heb mijn twijfels bij de efficiëntie van dit soort cancelpolitiek. En ik herhaal: je moet een volk nooit verwarren met zijn politieke leiders. Zeker in een niet-democratisch land.

Een gedachte over “Zal Tsjaikovski bannen Poetin stoppen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s