Waarom ik dit weekend niet naar het voetbal ga

download-1Ik ben een groot voetballiefhebber, en in tegenstelling tot de meeste fans nogal flexibel in mijn clubliefde, ook al omdat ik een paar keer in mijn leven ben verhuisd. In iedere stad waar ik heb gewoond en gewerkt vond ik wel een ploeg om voor te supporteren, de ene keer al wat fanatieker dan de andere, toegegeven. Ik heb gejuicht en getreurd met RC Harelbeke, Berchem Sport, de Gantoise, Sparta én Feyenoord (dat kan, als je buitenlander bent), Lille (PSG kon ik echt niet over mijn hart krijgen, zelfs als tijdelijk Parisien) en nu KV Kortrijk. Ik hou ervan dat ik met mijn fiets naar het stadion kan, en ik geniet van de volkse sfeer op de staantribune, waar ondernemer en leefloner nog zij aan zij staan. Ter compensatie ben ik ook wel eens naar Glasgow gevlogen om Celtic aan te moedigen, voor mij nog altijd het prototype van een sociale voetbalvereniging. Ook al lijkt het voetbal soms nergens op, Celtic blijf ik altijd trouw.

Toch zal ik dit weekend niet aanwezig zijn bij KV Kortrijk – STVV. Ik heb er namelijk even helemaal genoeg van. Twee jaar geleden, na de smadelijke nederlaag van de Veekaa tegen Moeskroen op de laatste speeldag, besliste ik mijn abonnement niet te hernieuwen. Aan die wedstrijd hing duidelijk een geurtje. Wellicht gebeurde er niets onwettelijk, was er geen sprake van omkoping, maar een makelaar die aan zijn speler(s) suggereert dat het die zondagmiddag niet echt hoeft, want dat hij die lucratieve transfer anders kan vergeten, dat is natuurlijk ook supportersbedrog. En dat is wat er die zondag wellicht is gebeurd.

Dankzij het mooie voetbal onder Glen De Boeck liet ik me dit jaar toch weer verleiden tot een abonnement, niets menselijks is me vreemd. Het is tot nu toe een wisselend seizoen, maar daar kan ik mee leven. Als je het rijtje clubs hierboven bekijkt, dan snap je dat ik meer ontgoochelingen dan triomfen heb meegemaakt.

Maar na de berichten van de afgelopen weken heb ik er opnieuw genoeg van. Het gerecht onderzoekt witwaspraktijken en het opzetten van constructies om belastingen te omzeilen (waarbij ook clubs worden verdacht). Niet alle scheidsrechters blijken even zuiver op de graat. Makelaars hebben onze competitie in hun macht, en clubleiders blijken onvoldoende sterk om daar tegen in te gaan. Integendeel, sommigen hebben hun scouting blijkbaar uitbesteed aan makelaars wiens enige doel is zoveel mogelijk transfers te realiseren, want dan passeren ze langs de kassa. Dimitri Dedecker, clubadvocaat van Cercle en Oostende die ik sprak voor een verhaal in NRC, vatte het zo samen: “In het voetbal gaat het niet meer om winnen, maar louter om geld verdienen.”

Ik had, naïef als ik soms ben, gehoopt dat fans over de clubgrenzen heen hiertegen zouden protesteren. Want de reactie van de ProLeague bestaat voorlopig uit veel woorden, maar geen daden. Van supportersvertegenwoordiging is in de voorstellen van voorzitter Marc Coucke geen spoor terug te vinden. Coucke vraagt respect voor de referees, dat begrijp ik. Maar waar blijft het respect voor de fans, die jarenlang werden bedrogen? De profclubs slagen er niet in om een zuivere competitie te organiseren. En dus had de competitie moeten worden stilgelegd. Maar dat kan natuurlijk niet, want in het voetbal gaat het om geld, niet om eerlijke sport. En daar heb ik dus mijn buik van vol, en ga ik dit weekend niet naar het Guldensporenstadion.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s