Naïef maar heerlijk idee: een Witte Voetbalmars

Het gebeurt wel eens dat mensen mij naïef noemen. Ik ben het maar als een geuzennaam gaan beschouwen. Liever een beetje naïef dan arrogant of gehaaid, want daar lopen er al genoeg van rond.

Het overkwam me weer toen ik vorige week, naar aanleiding van het nieuws over fraude, witwaspraktijken en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal, op twitter de vraag stelde wat er zou gebeuren als voetbalfans zich over de clubgrenzen heen zouden verenigen om te protesteren en het geld van hun dure abonnementen terug te vragen.

Ik was dan ook blij vast te stellen dat ik lang niet de enige voetbalfan ben die meent dat er geprotesteerd mag worden. Frank van Laeken, voormalig chef sport van de VRT en auteur van het boek Excess United over de geldstromen in het voetbal, lanceerde maandag op sportamagazine.be nog een ander voorstel: een Witte Voetbalmars. Een protest tegen deze gang van zaken, tegen het bedrog, tegen de almacht van makelaars en foute financiers die mooie clubs als KV Mechelen kapot dreigen te maken.

kvmechelen_11

Jawel, we kunnen ons druk maken om veel ergere dingen. Het klimaat. Racisme. Seksisme. Armoede. Maar ook voetbalfans hebben recht op protest, als blijkt dat ze week na week worden bedrogen. Ook voetbalfans mogen betogen, tegen corruptie en fraude. Het zal wel naïef zijn, maar ik vind het ook heerlijk, en nodig.

En daarom hoop ik dat andere fans de oproep van Van Laeken oppikken. We blijven komend weekeinde thuis van de wedstrijden uit 1A en 1B, en verzamelen op zondag 21 oktober Achter de Kazerne in Mechelen, waar KV dan normaal tegen Beerschot zou spelen. Zo rond een uur of drie op zondagmiddag, heerlijk ouderwets. Om duidelijk te maken dat er ook voetbalfans zijn die de corruptie en wedstrijdvervalsing niet langer pikken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s