Liegen en bedriegen voor McDonald’s

Op het strand van Zeebrugge zag ik de film The Founder. Dat is het verhaal van Ray Kroc, de man die het eenvoudige maar efficiënte hamburgerrestaurant van de broertjes McDonald via franchises liet uitgroeien tot een wereldwijde keten met miljardenomzet.

the-founder-michael-keatonThe Founder is dus een misleidende titel, want Kroc heeft de McDonald’s-keten helemaal niet opgericht. Via een gewiekste advocaat en een truc met vastgoedtransacties slaagde Kroc er in eigenaar te worden van het merk. Naar de beloofde 1 procent van de jaarlijkse omzet konden de broers vervolgens fluiten. Als Kroc wordt gevraagd naar de reden van zijn succes, antwoordt hij onbeschaamd: “volharding!”. Hij had ook kunnen antwoorden: liegen en bedriegen, maar dat zou wellicht te eerlijk zijn geweest. En dat past niet bij dit Hollywood-schoolvoorbeeld van de gehaaide zakenman. De positieve connotatie die kleeft aan die term, zal ik nooit begrijpen. Matige film overigens, zo klef als die hamburgers.voetnootillustratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s