Een container in Wervik/Wervicq-Sud

‘Hoe minder grens, hoe minder contact’, luidde de kop boven een verhaal dat ik schreef voor het Franse jaarboek 2017 van Ons Erfdeel. Het ging over de verdwijnende grens tussen Frankrijk en Vlaanderen, die we hier genoegzaam ‘de schreve’ noemen, niet meer dan een kras in het Frans-Vlaamse landschap.

220px-Wervik_JPG04
De brug over de Leie, Wervik.

Op sommige plaatsen langs die grens denken ze daar op deze halvefinale-avond net iets anders over. Dan neemt de interesse toe, en moet de grens blijkbaar weer wat dicht worden gemetseld. Op de brug over de Leie, de natuurlijke grens tussen Wervik en Wervicq-Sud, komt een container te staan, om het grensoverschrijdende verkeer iets moeilijker te maken. Het is nog net niet de brug over de Ibar in Mitrovica. Maar op tal van andere plekken malen ze daar niet om, zoals blijkt uit dit mooie stuk van NRC-correspondent Anouk van Kampen. In Risquons-Tout is het ook oorlog, maar louter sportief.

voetnootillustratie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s