De ziel van Frankrijk

Als voormalige correspondenten een boek over Frankrijk schrijven, dan wordt dat niet zelden aangekondigd als een “zoektocht naar de ziel van Frankrijk”. Dat was zo met het tegenvallende ‘Ontredderde Republiek’ (2017) van Mia Doornaert, met het veel betere ‘Surplace’ (2013) van Ariejan Korteweg, en het is opnieuw zo met het pas verschenen boek ‘Retour de France’ van zijn opvolger bij de Volkskrant, Peter Giesen.

a50522e144ddeddb72b0b2a8a5e4452e_240x342_bottomGiesen maakt een nostalgische tour langs de Route Nationale 7, waarbij hij in verschillende etappes stilstaat bij alle aspecten van het Frankrijk van toen en nu. Dat maakt het boek behapbaar en overzichtelijk. Giesen maakt niet de fout om Frankrijk te willen vatten in enkele welbekende clichés, maar hij beschrijft mooi de dubbelzinnige rijkdom van het land. Of zoals hij schrijft: een irritant en aantrekkelijk land, waar je tijdens de lunchpauze twee uur kan klagen over de wereld bij een goed glas wijn. Schitterend boek.

voetnootillustratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s