Bookville, USA (2): Amerikanen lopen niet

9200000092651014In “Amerikanen lopen niet” betrapt schrijver/journalist Arjen van Veelen zichzelf. Hij rijdt met de wagen door een zwarte wijk in St. Louis, waar hij woont, en merkt dat hij de autodeuren op slot doet. “Het voelt alsof ik daarmee niet alleen de autodeuren, maar de halve stad afsluit.” Terwijl hij in Amsterdam nog zo zijn idealen over diversiteit koesterde.

Het is een van de talrijke veelzeggende passages in deze bundel verhalen en beschouwingen over het leven in het hart van de Verenigde Staten, ver weg van de metropolen aan de Oost- of Westkust. Van Veelen komt tot de conclusie dat de VS is gebouwd op ongelijkheid en onvrijheid, dat de segregatie er nog steeds bestaat, het is “achteloos alledaags” geworden. Hij ziet het neoliberalisme in de praktijk en raakt zelfs (eventjes) begeesterd door presidentskandidaat Trump. Een pijnlijk maar erg leerrijk en schitterend geschreven boek over een steenrijk derdewereldland.

voetnootillustratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s