Ode aan de intuïtie

Intuïtie kan belangrijker zijn dan wilskracht. Ik had de twee nooit echt tegenover elkaar gezet, of toch niet bewust, maar Fleur van Groningen wel. Zij kwam afgelopen week in boekenhuis Theoria vertellen over haar boek Leven zonder Filter, waarin ze haar ervaringen met hoogsensitiviteit beschrijft.

De zoektocht naar een persoonlijke gebruiksaanwijzing, noemt ze haar boek zelf wat grappend, waarbij ze ontdekte dat (hoog)gevoeligheid ook een kracht kan zijn, en geen zwakte, zoals in onze maatschappij al te vaak wordt aangenomen. Zie ook de term ‘overgevoelig’, alsof iemand bij wet heeft vastgelegd waar de gevoeligheidsgrens ligt.

Zo lijkt ook wilskracht louter positief. Maar wilskracht is eindig. Doorgaan op alleen maar wilskracht kan leiden tot een burn-out. Intuïtie daarentegen is niet eindig. Intuïtie kan je ontwikkelen, voeden, je kan leren uit intuïtieve beslissingen. Je leert jezelf beter kennen, je leert betere beslissingen nemen. Dat heb ik, intuïtief wellicht, altijd geweten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s