Vlaamse klei

De aarde heeft er niet altijd uitgezien zoals vandaag. Dat is natuurlijk een open deur, maar af en toe heb je een kunstenaar nodig om je daar eens aan te herinneren.

Hoe wonderlijk dat wel is, besef ik tijdens een bezoek aan het kunstwerk ComingWorldRememberMe (CWxRM) van Koen Vanmechelen in het domein De Palingbeek vlakbij Ieper. CWxRM bestaat uit 600.000 kleihoofden. Dat aantal staat symbool voor het aantal dodelijke slachtoffers in dit gebied als gevolg van die verschrikkelijke, absurde Eerste Wereldoorlog.

De kleihoofden zijn zo opgesteld dat ze de vorm hebben van Pangea, het oercontinent waaruit onze hedendaagse continenten zijn ontstaan. Pangea ligt rond een blok met een reliëf van onze huidige aarde. Daarop staat nog eens een gigantisch, net opengebarsten ei, waaruit kleinere kleihoofden rollen, die een nieuwe wereld moeten vormen. Toen. Nu Straks. Allemaal gemaakt uit de Vlaamse klei waarin 600.000 jongemannen het leven lieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s