Kafka in Praag

Ja, het is waar, je struikelt in Praag over de Kafka-verwijzingen. Van prachtige moderne kunst tot T-shirts en sleutelhangers. Sommigen hebben er een rothekel aan en menen te weten dat Kafka zich zou omdraaien in zijn graf, als hij zou zien hoe zijn nalatenschap commercieel wordt uitgebuit.

Ik vind het eigenlijk wel mooi, zo’n stad die zich bijna vereenzelvigt met een schrijver die bij momenten niet mals was voor zijn woonplaats en zijn stads- en landgenoten. Het siert de Pragenaars en Tsjechen dat ze Kafka eren als een van de allergrootsten.

Dat doen ze overigens niet alleen met hem, maar in mindere mate ook met die brave soldaat Svejk van Jaroslav Hasek, met het werk van Rainer Maria Rilke, Karel Capek, Jaroslav Seifert, Bohumil Hrabal en uiteraard Vaclav Havel. Kafka en Havel waren tijdens het communisme een tijdje verboden. Geef mij dan toch maar de verering, inclusief spuuglelijke koffiemokken.

voetnootillustratie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s