Anarchie in Praag

Geen idee of het ook echt zo is, maar ik heb Tsjechen altijd een licht anarchistisch trekje toegedicht. Wandelend door Praag zie ik baasjes hun hond uitlaten zonder leiband. Hun viervoeter huppelt vrij en vrolijk rond in het park, ook al waarschuwt een bordje dat het niet mag.

Voor het Kafka-museum staat een werk van kunstenaar David Cerny. Twee deels bewegende bronzen mannen die urineren. Wie goed kijkt, merkt dat de zelfgeproduceerde plas waar ze in staan, verdacht veel lijkt op de contouren van Tsjechië.

Het werk van Cerny wordt vaak omschreven als provocerend of choquerend, maar ik vind dit beeld erg grappig, en getuigen van zelfrelativering. En zo staan er nog wel een paar van zijn werken in deze prachtige stad. Een volk dat een beetje met zichzelf kan spotten, kan op mijn sympathie rekenen. Het moeten niet altijd bloeddorstige heersers zijn die op een sokkel worden gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s