De vele schrijvers in Peter Terrin

14900315_10211277237912645_6727408276103555504_nHij wilde eens op een andere manier schrijven. Sneller, intuïtiever, zichzelf laten meeslepen door de personages. Dat vertelde schrijver Peter Terrin tijdens een gesprek bij boekhandel Theoria, waar hij kwam vertellen over zijn nieuwe, zevende roman Yucca.

In Yucca borduurt Terrin verder op het leven van twee personages uit vorige boeken. Viktor, uit Blanco (2003), en Renée, uit Post Mortem (2012). Viktor, de professor die na de moord op zijn vrouw zijn zoontje verstikte, mag na elf jaar de gevangenis verlaten. Renée is na haar herseninfarct op zeer jonge leeftijd uitgegroeid tot een succesvolle kunstenares. Op erg subtiele wijze worden de nieuwe levens van de twee verweven tot in een sublieme finale waarin de twee verhalen uiteindelijk op verrassende wijze samenkomen met een derde lijn over de vader van Renée, een oude politiespeurder die getuige was van de laatste aanval van de Bende van Nijvel.

Terrin probeerde met dit boek op een andere manier te schrijven, vertelde hij. “Dat probeer ik eigenlijk met ieder nieuw boek. Dit is volledig anders dan voorganger Monte Carlo, bijvoorbeeld.” En toch zit er ook een rode draad in het werk van Terrin. De beklemmende sfeer, die doet denken aan de films van David Lynch, de omknelling waaruit personages trachten te ontsnappen.

Daardoor heeft Terrin, zeker in Vlaanderen, de naam gekregen van een ietwat moeilijke, sombere schrijver, intellectualistisch ook. Een beeld waarin hij zich helemaal niet herkent.  “Ik laat graag wat over aan de verbeelding van de lezer, zodat die een eigen invulling kan geven aan het verhaal. Ik vind dat het plot ook vaak wordt onderschat, een goed boek moet voor mij meer zijn dan alleen maar taal. Het verhaal is zeker zo belangrijk.” Dat zijn ook de auteurs die hijzelf het liefste leest, zoals Tommy Wieringa of Michel Faber.

Een duidelijk verschil met voorgaande boeken is dat de protagonisten in Yucca iets vrijer zijn, nieuwe kansen krijgen en ook grijpen. “Zo kan je het zeker lezen, als een boek over opnieuw beginnen. Ik heb ook opnieuw over Viktor en Renée geschreven omdat het de personages zijn die me het meest dierbaar zijn.”

Yucca van Peter Terrin (De Bezige Bij, 392 pagina’s) is te koop bij uw onafhankelijke boekhandel. Foto: Stefaan Lammertyn. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s