Een Nobelprijs voor alle tekstdichters

imgres-1Wow, dan toch! En: wat jammer dat Pieter Steinz dit niet meer mag meemaken. En: wat jammer dat we straks in NRC niet kunnen lezen wat hij er echt van zou hebben gevonden, van die Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan. Dat waren zo ongeveer de eerste drie dingen die door mijn hoofd schoten na dat verrassende flashbericht op mijn mobiele telefoon. En ook: zou het echt? (Ook al omdat ik zo snel doorklikte dat ik aanvankelijk alleen een leeg scherm kreeg te zien en dacht aan een hoax).

Ja, het is dus echt, en de toekenning zorgde de rest van de dag voor een pittig debat op sociale media. Met even uitgesproken voor- als tegenstanders. Wat mij daarbij vooral opviel: de alweer erg conservatieve reacties uit de traditionele boekenwereld. Wie een ander medium kiest dan het papieren boek, kan voor sommigen blijkbaar geen literatuur bedrijven. Let wel, ik heb alle begrip voor de ontgoochelde fans van Philip Roth of Haruki Murakami, maar de wegen van het Nobelprijscomité zijn nu eenmaal ondoorgrondelijk.

Ik vind het net verfrissend dat de prijs gaat naar als songwriter vermomde poëet (of omgekeerd, zo u wilt), en zie het als een erkenning voor al die fantastische tekstschrijvers die mee mijn interesse voor de literatuur hebben aangewakkerd: Lloyd Cole, die op zijn debuut Rattlesnakes vrolijk aan literaire namedropping deed; David McComb van The Triffids, al was het maar omdat ik me nog altijd twee keer per jaar afvraag wat Born Sandy Devotional nu echt zou kunnen betekenen; en natuurlijk Steven Patrick Morrissey, de meest poëtische aller tekstdichters. Voor hem was de ware liefde samen sterven in de flank van een dubbeldekker bus of elkaar stiekem ontmoeten in het steegje bij het station, maar hij kon ook poëtisch tekeergaan over het onnodig afslachten van onschuldige dieren. Van mij mag Morrissey ook de Nobelprijs winnen. Jammer dat hij nu boeken schrijft.

Mijmerend over de verbanden tussen pop en literatuur kom ik sowieso weer bij Pieter Steinz terecht. Niemand wist zo mooi en intelligent de twee met elkaar te verbinden. En wat hij nou echt van die prijs zou hebben gevonden? Dat staat een beetje in het boek Luisteren &cetera, dat volgende maand postuum verschijnt. Naar aanleiding van de Nobelprijs mocht NRC het stuk over Dylan voorpubliceren.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s