“Er staat een aap in de goal…”

2068941613 oktober 1999. Het was een gure herfstavond in het Olympisch Stadion op het Kiel. Ik ging er samen met een collega van de Gazet van Antwerpen kijken naar het toenmalige Germinal Beerschot tegen RC Harelbeke, de ploeg waar ik voor supporterde omdat ik nou eenmaal in de schaduw van het Forestiersstadion ben opgegroeid. Ik zat met mijn collega tussen de Beerschot-fans en hield me dus een beetje gedeisd tijdens de strijd tussen de Kielse Ratten en de Harelbeekse Ratjes. Beiden paars-wit, ook dat nog.

Ik weet niet meer welke minuut het was toen de van een blessure herstelde doelman Kemoko Camara moest invallen bij Harelbeke. Ik weet wel nog dat ik plots tussen honderden Antwerpenaren zat die, op de irritant vrolijke tonen van de carnavalsklassieker “Er staat een paard in de gang”, het lied “Er staat een aap in de goal, jaja een aap in de goal, bij Harelbeke…”  aan het zingen waren. Mijn collega zong gelukkig niet mee.

Toen ik het racistische incident de dag erop voorlegde aan de toenmalige stadionomroeper van Germinal Beerschot, Carl Huybrechts, hield die vol niets gehoord te hebben. Toen ik mijn collega’s op de stadsredactie van de Gazet over de racistische gezangen vertelde in de hoop er een stuk over te kunnen maken, werden mijn opmerkingen lauw onthaald, de feiten geminimaliseerd en weggelachen. “Ach ja, dat soort dingen gebeuren nou eenmaal rond een voetbalveld.”

imgresHet is die al te lakse instelling die er mee voor heeft gezorgd dat er in 2016 nog een boek kan (en moet!) verschijnen als Vuile Zwarte, over het racisme in het Belgische voetbal. Het doet me trouwens plezier dat het uitgerekend twee Beerschot-mannen zijn die dit belangrijke boek hebben geschreven: ex-voetballer en integratiecoach Paul Beloy en journalist en ex-Beerschot-woordvoerder Frank Van Laeken. En het doet me ook deugd dat er tegenwoordig meer journalisten zijn die het racisme in het voetbal niet meer minimaliseren en willen bestrijden. Zoals Bart Eeckhout van De Morgen, die er een commentaar over schreef. Nu nog een voetbalbond die het probleem wil tackelen….

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s