Laten we samen moed indrinken

“De auto is verpatst, dus een paar keer per jaar sta ik me te vervelen in de statie van Kortrijk. Laten we dan samen moed indrinken, Thomas.”

Zomaar een zinnetje uit een mail, ergens in 2012. We deden het, samen moed indrinken, al bleef het drinken -doorgaans, toch- netjes binnen de perken en was het toch vooral praten over journalistiek en literatuur en heel veel lachen, en was het ook wel eens op een terras in Amsterdam.

fotoDe laatste keer dat je hier was, september 2013, mocht ik je voor een dankbaar publiek uitgebreid spreken over Het West-Vlaams Versierhandboek. “Bekentenisliteratuur en satire en mislukte streekroman in een. En de research valt mee, ik kom er wel vaker”, schreef je vooraf, met de nodige, zo kenmerkende zelfspot. Het werd een fijn Kortrijks weekend, en je liet niet na om de week nadien een uitgebreide dankmail te sturen.

Want zo was je: genereus, altijd ruim aandacht schenkend aan vrienden en bekenden. Een attente man, zowel in daad als woord. In een tijd waarin digitale correspondentie wemelt van afkortingen, verwaarloosde interpunctie en andere  slordigheden, was een mailbericht van jou altijd een feest, als een heerlijk ouderwetse brief. Je voelde je even gekoesterd, want jij had de moeite genomen om  aandacht te besteden aan wat je wilde zeggen, en hoe je het wilde schrijven.

Een paar weken na die laatste ontmoeting en die laatste digitale brief was je er plots niet meer. Je grote hart begaf het, tijdens het schrijven. Ik vind het nog steeds onwezenlijk. En onbegrijpelijk.

Ik mis je mails, je spitse tweets en de sporadische gesprekken. Ik mis het verlangen naar een volgend verhaal, boek of column. Vaak denk ik: daar had Thomas wel een prachtig stukje kunnen over schrijven. Maar helaas. Nu al voor de tweede keer kondigt Facebook je verjaardag aan, terwijl je er niet meer bent. Misschien moet ik volgend jaar wat vrienden van je optrommelen. Om samen moed in te drinken, bij de start van alweer een zomer zonder jou.

Een gedachte over “Laten we samen moed indrinken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s