Breng Boeken naar de Vlaamse tv

Dat zou leuke televisie kunnen zijn, dacht ik heel even toen schrijver Nick Cave een vuistje gaf aan zijn interviewer Abdelkader Benali, omdat die onder de indruk was van Benali’s enthousiasme over de Australische literatuur. Het was spontaan en grappig. Samen met Nick Cave die “kotszakje” probeerde te zeggen was het een van de leukste momenten tijdens de openingsavond van het prachtige literaire festival City2Cities  in Utrecht, afgelopen vrijdag.

fotoBenali – eerst nog wat zenuwachtig maar al snel helemaal op dreef – en Cave illustreerden hoe mooi het kan zijn als twee bevlogen mensen ontspannen over literatuur praten, met fijne intermezzo’s zoals Cave die voorlas uit Lolita, het boek dat zijn vader ooit aan hem voorlas. En ook wie niet bekend staat als rocker kan makkelijk een publiek boeien, zo bewezen talloze schrijvers, zoals Eleanor Catton en Olga Tocarczuk.

Zondagochtend zag ik in een hotel in Scheveningen ook nog een flard van het VPRO-programma Boeken met Wim Brands, waar Annelies Verbeke te gast was om te praten over haar recente roman Dertig Dagen.  En toen dacht ik: hoe lang is het eigenlijk geleden dat Verbeke nog op de Vlaamse tv was te zien?

Nederland heeft niet alleen de geweldige Wim Brands, ook een erg populair programma als De Wereld Draait Door schenkt veel aandacht aan boeken, met een eigen panel. Griet Op de Beeck heeft het grootste deel van haar populariteit in Nederland te danken aan het feit dat haar roman Kom hier dat ik u kus werd uitverkoren tot DWDD-Boek van de Maand, inclusief sticker op de omslag.

Uiteraard schenken Reyers Laat of andere actuarubrieken in de marge al eens aandacht aan een nieuw boek, maar je moet toch al snel Dimitri Verhulst, Tom Lanoye of Herman Brusselmans heten om daar aan tafel te worden uitgenodigd.

Sinds kort loopt op Facebook een actie voor een nieuw boekenprogramma op de Vlaamse televisie. Ik kan me er alleen maar volmondig bij aansluiten. Vooral voor de openbare omroep lijkt me hier een belangrijke taak weggelegd. En zoals Brands bewijst: het hoeft niet veel te kosten om een entertainend boekenprogramma te maken. Een tafel en twee stoelen, een stel goede hersens en wat enthousiasme doen al heel veel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s