Het kotszakje van Nick Cave

Kotszakje. Na drie keer proberen kwam het er bijna accentloos uit. En hij moest er hartelijk om lachen, net als het publiek. Nick Cave, op voorzet van interviewer Abdelkader Benali, leerde zo een nieuw Nederlands woord tijdens de opening van het internationaal literair festival City2Cities, vrijdagavond in Utrecht.

Cave, op tour door Europa, maakte van een vrije avond in het tourschema gebruik om in het machtige oude postkantoor op de Neude in Utrecht te komen praten over The Sick Bag Song, na And the Ass saw the Angel en The Death of Bunny Munro zijn derde boek. En dat deed hij met verve en zelfspot. The Sick Bag Song, geschreven op kotszakjes uit vliegtuigen, gaat volgens Cave niet zozeer over hemzelf, maar over “een rocker van bijna zestig die zijn haar verft” en tijdens de tour schrijft naar zijn echtgenote, die hij zeer mist. Voor het eerst waagt hij zich ook aan poëzie, het genre dat door zijn vader, een docent Engelstalige literatuur, op een voetstuk werd geplaatst.

Cave was ontspannen en goedlachs, had duidelijk zin om over literatuur en zijn creatieve proces te praten, beantwoordde vragen uit het publiek, maakte een uur vrij voor een signeersessie en ging ook nog vlot op de foto met fans. Veel toegankelijker dan je van een rocker met zijn status zou verwachten. Slechts één keer zag je kort een lichte irritatie, toen de schrijver door een fan in het publiek werd gevraagd of hij ook iets wou zingen, maar dat loste hij vervolgens op met een mooi, langgerekt “no”.

Naast opener Cave was er gisteravond ook volop aandacht voor Krakau, samen met Parijs de stad die in de spotlichten wordt gezet op dit erg fijne festival. Zo was er een gesprek over Krakau als literaire stad (twee Nobelprijswinnaars) en ging de Poolse Olga Tocarczuk in gesprek met Annelies Verbeke over outsiders in de literatuur.

Vandaag ontvangt City2Cities onder meer nog Michel Houellebecq, die met zijn vaste Nederlandse vertaler Martin de Haan in gesprek gaat over zijn nieuwste boek Onderworpen.

 

 

Een gedachte over “Het kotszakje van Nick Cave

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s