PEN komt met ‘label’ voor slachtoffers censuur

In het najaar komt PEN, de auteursvereniging die strijdt voor vrije meningsuiting voor schrijvers, essayisten en journalisten, met een nieuw initiatief om slachtoffers van censuur extra onder de aandacht te brengen. De Vlaamse en Nederlandse afdeling van het internationale netwerk werken aan een label voor gecensureerde en verboden boeken, in de vorm van een sticker die op de kaft kan worden aangebracht. koop-censuur-met-pen-confituur-en-de-morgenHet idee borduurt verder op het initiatief Koop Censuur uit 2013 van PEN Vlaanderen, waarbij een box werd uitgebracht met werken van vier hedendaagse auteurs die het slachtoffer zijn van censuur. Toen ging het om een eenmalig initiatief in samenwerking met De Morgen en met de onafhankelijke boekhandels, verzameld in Confituur. Met de nieuwe sticker willen beide PEN-afdelingen meer ruchtbaarheid geven aan Nederlandse vertalingen van verboden titels. Het gaat om nieuwe vertalingen of om heruitgaven van boeken die verboden zijn in het thuisland van de schrijver. PEN stelt de stickers ter beschikking van uitgeverijen en boekhandels. Zo wil het ook uitgevers belonen die de vaak moeilijk te verkopen titels blijven vertalen, en de boekhandels extra mogelijkheden geven om de gecensureerde titels onder de aandacht te brengen. Dankzij het label kan ook een verzamellijst worden aangelegd van slachtoffers van censuur.

De eerste schrijver die het nieuwe label zal krijgen is de Syrische auteur Khaled Khalifa. Zijn boek ‘Er zijn geen messen in de keukens van deze stad’ verscheen vorige maand bij uitgeverij De Geus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s