Achter de schermen bij Ekstra Bladet (2)

Het is dus inderdaad verdomd moeilijk om een degelijke tabloid of  krant voor een breed publiek te maken, zo bleek weer maar eens tijdens de documentaire The Newsroom – Off the Record over de Deense krant Ekstra Bladet, die vanavond op NPO 2 werd uitgezonden.

Meer nog dan de worsteling met de grenzen van ethiek bij het publiceren van verhalen over gijzelaars, te royaal declarerende politici of ouders die net hun kind hebben verloren, blijft me het totaal gebrek aan visie bij over de toekomst van de krant. Ik zag een hoofdredacteur die niet wist van welk hout pijlen maken, en tegenover zijn redactie toegaf: “als er een model zou zijn waarmee we geld kunnen verdienen op het internet, dan zouden we het kopiëren, maar het is er helaas niet.”

Met als resultaat een krant die zowat alles probeert: naast een gratis site waar het belangrijkste nieuws is te lezen  ook nog een betalend deel met wat aangepaste stukken uit de krant en een online tv-zender. En ondertussen is de oplage van de gedrukte editie dramatisch gekelderd: van 120.000 exemplaren in 2000 tot 38.000 afgelopen jaar. In een regio met even veel inwoners als Vlaanderen.

Nu is er niets verkeerd met trial and error, maar een beetje lijn mag er toch wel in zitten. Waar het bij Ekstra Bladet tot mijn verbazing zelden over ging was de aandacht voor eigen, unieke inhoud – al kan dat ook aan de documentaire hebben gelegen. Media, of ze nu geworteld zijn in de oude papieren traditie of niet, scoren alleen online als ze inhoud kunnen bieden die andere media niet hebben. Kijk naar De Tijd in Vlaanderen, De Correspondent in Nederland of mediapart in Frankrijk. Of om het met de woorden van een voormalig Amerikaans president te zeggen: it’s the content, stupid! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s