Een kijkje achter de schermen bij Ekstra Bladet

Behalve enkele woorden die van pas kwamen toen ik, lang geleden, als student in Utrecht een relatie had met een leuke Deense, ben ik het Deens volledig onmachtig. Toch kijk ik uit naar de documentaire The Newsroom – Off the Record, van vanavond op NPO 2. De docu belooft een kijkje achter de schermen bij Denemarkens bekendste tabloid, Ekstra Bladet.

Ik heb Ekstra Bladet nooit gelezen, en weet dus niet hoe ranzig (of net niet) de krant is. De site doet me alvast het ergste vrezen. Maar documentairemaakster Mikala Krogh belooft in de Volkskrant van vandaag een intrigerende blik achter de schermen van een redactie die niet alleen bestaat uit sensatiezoekers, maar ook uit echte onderzoeksjournalisten die op hun eigen manier proberen de  waakhondfunctie van een krant met een fors dalende oplage te vervullen.

Het is dat spanningsveld dat tabloids zo intrigerend maakt. Hoe doe je aan echt ernstige journalistiek in een krant voor het brede publiek? Ik ken bitter weinig tabloids die daar in slagen. Een mooie uitzondering vind ik Le Parisien, een rustige tabloid, wars van sensatie. Van één ding ben ik na ruim 20 jaar journalistiek alleszins overtuigd: het is oneindig veel moeilijker om een degelijke tabloid te maken dan een middelmatige kwaliteitskrant.

 

3 gedachtes over “Een kijkje achter de schermen bij Ekstra Bladet

  1. Ha maatje, je bent ingedeeld bij “favorieten” sublemma “media”. Voorlopig! Afhankelijk van je overpeinzingen, heb ik nog sublemma “literatuur en cultuur” in de kantlijnaanbieding. Bevalt je dat? 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s