De Colt en de Romeinse keizer

voetnootillustratieEen overroepen film- en tv-maker geeft een interview aan een krant. Hij denkt iets slims te zeggen over een dilemma, iets met een Colt en een president in een steegje.
Uiteraard waarschuwt de krant hem niet dat dit wel eens vreemd kan overkomen. Iemand hoort in de verte al het gerinkel van de clickbait.
Tegenstanders schreeuwen moord en brand: zie je wel, ze willen een democratisch verkozen president vermoorden! De kogel komt van de klimaatspijbelaars!

Een andere overroepen reportagemaker volgt een te ijdele partijvoorzitter. Die koketteert nog eens met zijn kennis van het oude Rome. Altijd leuk om een politieke tegenstander mee te schofferen: in de tijd van de Romeinse keizers zou men de naar Europa lonkende politicus hebben geadviseerd zijn bad te vullen en zijn aderen open te zetten.
Uiteraard waarschuwt de zender niet dat dit wat smakeloos kan overkomen. Iemand maakt alvast een trailer met de quote en laat adverteerders weten dat de reclameblokken enkele minuten langer zullen duren.
Tegenstanders schreeuwen moord en brand: een politicus zet een collega aan tot zelfmoord!

Vervolgens buitelen voor- en tegenstanders over elkaar, van senior writer en professor tot de partijsoldaat die wat moeite heeft met spellen en de anonieme twittertrol. Iedereen sluit zich op binnen het eigen grote gelijk. Er wordt uitgelachen, gescholden en beschuldigd. Gruwelijk gemeen en agressief, zoals geen enkel ander dier op deze planeet kan zijn voor een soortgenoot. Eenzaam is hij of zij die naar enige nuance zoekt. Laat staan naar enige inhoud.

Zo tolt de wereld verder, van relletje naar rel, van treurig spektakel naar deprimerend incident… sneller en sneller en sneller.

Waar zit de stop-knop? Ik wil er af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s