Van Veelens ode aan de vriendschap maakt kans op debutantenprijs

download-1Mooi nieuws: Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, de debuutroman van Arjen van Veelen, heeft de shortlist gehaald van de ANV debutantenprijs. Ik mocht het boek, gebaseerd op Van Veelens vriendschap met de betreurde Thomas Blondeau, eerder dit jaar recenseren voor het jongste nummer van Ons Erfdeel.

De recensie begint zo:
downloadNet zoals er geen Nederlands woord bestaat voor een ouder die een kind overleeft, is er evenmin een woord voor iemand die zijn beste vriend of vriendin definitief verliest. Het overkwam de jonge Nederlandse schrijver, essayist en journalist Arjen van Veelen. Het meest logische wat een schrijver dan kan doen, is er zelf een verhaal rond bouwen. Dat werd  “Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken”.

Van Veelen toonde zich in eerder werk een bekwaam en snedig commentaar van zijn tijd, met essays over de rusteloosheid van het leven in dit tijdperk van instant-bevrediging door sociale media. Daarbij grijpt hij als classicus terug naar de klassieke schrijvers uit de Oudheid, die daardoor vaak verrassend modern uit de hoek blijken te komen, als gidsende figuren. En schroomt hij niet om volop te putten uit het eigen leven.
Al die elementen zitten eveneens in “Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken”, het derde boek van Van Veelen, maar het eerste dat als roman wordt gepresenteerd. Nu is roman een steeds rekbaarder begrip geworden, maar enorm veel verbeelding heeft Van Veelen niet nodig gehad om dit verhaal te schrijven. Dat wil geenszins zeggen dat de schrijver er zich al te gemakkelijk van heeft afgemaakt, misschien wel integendeel. Want om een verhaal te brengen dat zo dicht onder de eigen huid zit, is moed, opoffering en stijl nodig. En dat is allemaal aanwezig.

In zijn roman beschrijft Van Veelen de vriendschap met zijn Vlaamse vriend, “een heilige strijd”. Maar het is meer dan dat. Het besluit:
Aantekeningen leest tegelijk als een bruisende ode aan een prachtige vriendschap, als een oefening in rouw en als een zoektocht naar de rol van een nieuwe generatie schrijvers, waarvan de aforismen vrolijk worden geretweet, maar de romans nooit een tweede druk halen. Eensluidende antwoorden zijn er niet, prachtige bespiegelingen des te meer.

De volledige recensie lees je hier.

 

 

Een gedachte over “Van Veelens ode aan de vriendschap maakt kans op debutantenprijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s